current language
Hungary Elérhető az alábbbi nyelveken:
vagy válassza ki az Ön TÜV Rheinland régiójának/országának honlapját
translation missing: core_choose_country

ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

ISO 45001 munkahelyi egészségvédelem és biztonság | TÜV Rheinland

Optimalizálja munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerét az új ISO 45001 szabvánnyal

A munkahelyen az egészség és biztonság védelme és megőrzése alapvető követelménye a motivált és produktív munkafolyamatoknak, mind a foglalkoztatókat, mind pedig a munkavállalókat tekintve. Az új ISO 45001 munkahelyi és egészségvédelmi irányítási rendszer szabvány az OHSAS 18001 – a korábbi munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabványt – váltja fel, és minimalizálja az egészségkárosodás és a balesetek veszélyét a munkahelyen. A BS OHSAS 18001 szabványt a Brit Nemzeti Szabványügyi Testület (British Standards Institution, BSI) fejlesztette ki, erre épül az új ISO 45001 szabvány. A BSI 2013 márciusában nyújtotta be a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet 283-as Projektbizottságához az új, nemzetközi szabvány kialakítására vonatkozó javaslatot, amelyet aztán 2018. március 12-én adtak ki. A GYIK menüpontban összefoglaltuk az új ISO 45001 szabvánnyal kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Többet szeretne megtudni az új ISO 45001 szerinti tanúsítványról az optimális munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer kialakításához? Szakértőink örömmel adnak bővebb tájékoztatást!

Szabványosítás a „Magas Szintű Felépítésnek” köszönhetően

Az új szabvány a munkavállalók védelmét előirányzó megelőző intézkedéseket hangsúlyozza, valamint a nagyobb vezetőségi szerepvállalásra fókuszál. A szabvány struktúrája lehetővé teszi annak egyszerű integrációját a korábban bevezetett irányítási rendszerekbe, továbbá a szabvány bármilyen nagyságú vállalat esetén használható.

Az OHSAS szabvánnyal összevetve az ISO 45001 többek között a következő kiegészítéseket tartalmazza:

  • „Magas Szintű Felépítés”, amely az egységes struktúrájának, definíciójának, és terminológiájának köszönhetően lehetővé teszi a szabvány egyszerűsített integrációját más irányítási rendszerekbe (pl. ISO 9001 és ISO 14001)
  • Kiemelt figyelmet fordít a szervezeti környezetre és a veszélyfelismerésre
  • Figyelembe veszi az olyan egyéneket is, akik nem állandó munkavállalók, mint például alvállalkozók vagy beszállítók
  • Jogi és szabályozási megfelelőségi irányelveket tartalmaz a PDC-ciklus minden fázisára
  • Nagyobb szerepvállalás a felső vezetés részéről

A legfontosabb információkról tájékoztató prospektusunkban is olvashat.

Az OHSAS 18001 szabvány összehasonlítása az új ISO 45001 munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal foglalkozó szabvánnyal

Az új DIN EN ISO 45001 szabvány kialakításának folyamata

A tervezett ISO 45001 Munkahelyi egészségvédelem és biztonság szabvány menete

Jelenleg még van lehetőség az OHSAS 18001 tanúsítvány megszerzésére és bevezetésére. A vállalatokat azonban arra buzdítjuk, hogy lehetőleg minél előbb ismerjék meg az ISO 45001 követelményeit, mivel a munkahelyi egészségvédelemről és biztonságról szóló új szabványt legkésőbb 2021 márciusáig be kell vezetni.

Erősítse a vásárlói bizalmat az ISO 45001 szerint dokumentált egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerrel

Ha a munkahelyi egészségvédelem és biztonság megőrzése érdekében az ISO 45001 szisztematikus szabványnak megfelelően jár el, az esetleges hibák kiváltó okai és a veszélyek megállapíthatók és felszámolhatók, illetve minimalizálhatók. A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszer tanúsításával jelentősen csökkenthető a munkahelyi balesetek száma, függetlenül az iparágtól vagy a vállalat méretétől, továbbá ezáltal vállalata a jogi és hatósági követelményeknek is eleget tud tenni. Ennek következtében nem csupán a munkavállalók bizalma fog növekedni, hanem vállalata pozitív megítélése is erősödik ügyfelei, üzleti partnerei és a hatóságok szemében. Ennek köszönhetően meghatározó versenyelőnyre tehet szert.

Szakértőink több éves tapasztalattal rendelkeznek a menedzsment rendszerek kapcsán, illetve a hatékony és fenntartható munkahelyi egészségvédelem és biztonság megőrzésének területén. Az ISO 45001 szabvány szerint ellenőrizzük és tanúsítjuk vállalatát. Amennyiben vállalata már rendelkezik az OHSAS 18001 tanúsítvánnyal, mi segítünk bevezetni az ISO 45001 szabvány követelményeit. A jelenlegi OHSAS 18001 szabványról az ISO 45001 szabványra történő átállásra egy három éves átmeneti időszak áll rendelkezésre, az átállást tehát 2021 tavaszáig kell befejezni. Mi segítünk az új szabvány követelményeinek bevezetésében, és ezáltal zökkenőmentes átállást teszünk lehetővé.

További kérdései vannak az új ISO 45001 szabvánnyal kapcsolatban? Egyeztessen időpontot szakértőinkkel most!

Downloads

Kapcsolatfelvétel

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

További szolgáltatások

ISO 14001 Tanúsítvány

ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer | TÜV Rheinland

Tanúsítsa környezetirányítási rendszerét ISO 14001 szabvány szerint.

Több

ISO 9001 Tanúsítvány

ISO 9001 – TÜV Rheinland

Hatékonyságnövelés és bizalomépítés egy kiváló, ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerrel.

Több

Az utolsó megáltogatott szolgáltatási oldal