current language
disponibil în următoarele limbi:
sau selectați site-ul dvs. TÜV Rheinland

Audit de responsabilitate socială corporativă | TÜV Rheinland

Cum se efectuează un audit social la furnizori?

Jelena Vidaković - Auditor pe standarde sociale la furnizori
Jelena Vidaković - Auditor pe standarde sociale la furnizori

Jelena Vidaković, Lead Auditor, vorbește despre munca ei

Datorită cunoștințelor vaste în domeniu și a experienței îndelungate, auditorii noștri aduc clienților o plus-valoare, prin auditarea în detaliu a cerințelor standardelor sociale implementate. Jelena Vidaković face parte din categoria acestor experți. Lucrează de opt ani la TÜV Rheinland, iar în calitate de Director Regional pe servicii de secundă parte, este responsabilă pentru Europa Centrală și de Est. Ca și Lead Auditor, este familiarizată cu toate tipurile de audit sociale utilizate în prezent și monitorizează lanțurile de aprovizionare în conformitate cu amfori BSCI (Inițiativa privind respectarea standardelor sociale în afaceri), ICS (inițiativa de conformitate și sustenabilitate), PSCI (Inițiativa lanțului de aprovizionare în domeniul farmaceutic), SMETA (Auditul privind respectarea standardelor etice în domeniul comerțului pentru membrii Sedex), QMS (sistemul de management al calității și EMS (sistemul de management al mediului). De asemenea, ajută companiile la elaborarea propriilor coduri de conduită.

Doamnă Vidaković, cum ați descrie activitatea pe care o desfășurați?

Responsabilitățile mele sunt împărțite în două categorii principale. Pe de o parte, din biroul meu din Belgrad, coordonez activitatea de audit în Europa Centrală și de Est. Pe de altă parte, efectuez audituri sociale la furnizori în această regiune, așa că îmi petrec mult timp în delegații.

Din ce domenii provin clienții dumneavoastră?

Clienții noștri provin în principal din industria textilă, dar oferim servicii și companiilor din industria metalurgică și cea alimentară. Aici, în regiunea Balcanilor, suntem prezenţi în Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Albania și o serie de alte țări. În fostele state membre ale Uniunii Sovietice, cum ar fi Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia și Kazahstan, experții noștri se numără printre puținii inspectori care efectuează audituri sociale. Acesta este unul dintre marile avantaje ale prezenței internaționale a TÜV Rheinland.

Care sunt problemele cu care vă confruntați cel mai frecvent?

Majoritatea sunt probleme legate de sănătatea și securitatea în muncă a angajaților. Pentru a vă oferi un exemplu: companiile nu asigură întotdeauna o protecție eficientă împotriva incendiilor. În cele mai multe cazuri, companiile nu sunt conștiente de cerințele legale, cum ar fi ieșirile de urgență situate corect, căile clare de evacuare de urgență și un număr suficient de stingătoare de incendiu ușor accesibile. Un alt aspect des întâlnit se referă la lipsa documentării corecte a timpilor de muncă efectuați, in funcție de legislația tării. Aceasta poate duce la ore suplimentare și la muncă pe timp de noapte neplătite sau, în general, la o durată a timpului de lucru care nu este compatibilă cu standardele sociale.

Cât de complexe sunt auditurile sociale?

Complexitatea schemelor - cu alte cuvinte, chestionarele de audit - depind de specificul companiei și de standardul pe care îl folosim, cum ar fi amfori BSCI. În general, majoritatea standardelor sociale sunt mult mai detaliate în comparaţie cu standardele ISO. Trebuie să completăm cu precizie chestionarele, să investigăm numeroase aspecte specifice, să realizăm interviuri, să efectuăm cercetări și să realizăm verificări încrucișate. Când audităm companii mari, lucrăm în echipă, iar un audit durează, de obicei, mai multe zile.

Cum vă asigurați că schemele sunt adecvate și actualizate?

Pentru fiecare schemă, indiferent dacă este vorba despre ICS, amfori BSCI sau EMS, avem manageri care monitorizează conținutul acestora și ne informează pe noi, auditorii, despre fiecare actualizare din cadrul inițiativelor respective. De asemenea, managerii ne țin la curent și cu schimbările proceselor noastre interne - deoarece avem proceduri standard de operare pentru fiecare schemă.

Cum efectuați un audit?

Într-un audit anunțat în prealabil, discut pentru început cu conducerea și planificăm un tur al sediului. Dacă este vorba despre un audit inopinat, intru fără întârziere în fabrică. Încep prin a-mi crea o imagine de ansamblu. Ulterior, realizez verificări detaliate și discut cu angajații. În numeroase situaţii, angajaţii sunt agitaţi, motiv pentru care mă întâlnesc cu un eșantion între patru ochi și discut cu ei deschis și onest. La urma urmei, scopul nostru este de a îmbunătăți situația lor.

Identific cele mai multe puncte slabe în timpul inspecţiei efectuate de mine

Jelena Vidaković

Cum identificați neconformitățile?

Identific cele mai multe puncte slabe în timpul inspecţiei efectuate de mine. Iată un exemplu de la un audit într-o fabrică de produse textile: o mașină de cusut cu elemente rotative nu era acoperită - acesta reprezintă cu siguranță un pericol. Într-un astfel de caz, fac verificări pentru a afla reglementările aplicabile pentru acest tip de mașină și modul în care trebuie îndeplinite, de exemplu, conform standardului amfori BSCI. De asemenea, este importantă informarea angajaților cu privire la acest standard. În cazul în care personalul nu cunoaște standardul, le prezint reglementările respective și pot formula concluzii cu privire la nivelul general al securității din cadrul companiei. Substanţele chimice folosite în fabricile de produse textile reprezintă un alt punct slab care apare frecvent. Sunt aceste substanțe etichetate corect? Sunt manipulate în siguranță?

Care este legătura între responsabilitatea socială și succesul în afaceri?

Efectuăm audituri conform standardelor internaționale recunoscute și de instituțiile publice, în condiții poate mai stricte decât inspectorii de munca ai instituțiilor abilitate sau concurenții noștri. Astfel, companiile își îmbunătățesc condițiile de lucru pas cu pas, de la un audit la altul. Examinăm, de asemenea, legăturile mai profunde și punctele slabe, care nu sunt vizibile conducerii unei companii în timpul activităților de rutină. Prin consultarea rapoartelor noastre, potențialii parteneri de afaceri pot lua o decizie referitoare la un anumit furnizor. Iar o perspectivă economică pe termen lung merită efortul efectuării unui audit de responsabilitate socială.

Cum acumulează un auditor al TÜV Rheinland experiență?

În rapoartele pe care le întocmesc se regăsesc informații care acoperă multe domenii de activitate, care mă ajută în evaluările ulterioare. În plus, în cadrul schimburilor de experiență obligatorii pe care le organizăm în mod regulat, beneficiez și de experiența colegilor mei. Avem cerințe foarte mari față de auditorii noștri în acest domeniu. Apelăm la auditori care au experiență îndelungată în diferite domenii, expertiză tehnică și cunoștințe adecvate cu privire la legislația locală, și care pot audita în limba țării respective. În plus, auditorii noștri sunt autorizați să efectueze audituri în conformitate cu toate standardele actuale și dețin calitatea de membri înregistrați în Asociația Auditorilor Profesioniști în domeniul Conformității Sociale (APSCA).

„Motivația mea personală este dorința de a face din lume un loc mai bun pentru oameni.

Jelena Vidaković

Care este motivația dumneavoastră personală pentru domeniul ales?

Ideea îmbunătățirii condițiilor de muncă în întreaga lume. Prin auditurile efectuate de mine contribui la creşterea gradului de siguranţă de care beneficiază angajații în activitatea lor zilnică. Astfel, lumea devine un loc mai bun pentru oameni. Fiecare dintre auditurile mele de până acum a condus la îmbunătățirile dorite în companiile respective.

Descărcări

Luați legătura cu noi pentru mai multe informații despre auditurile sociale la furnizori

Luați legătura cu experții noștri pentru o ofertă

Serviciile noastre de audit social la furnizori

Evaluarea furnizorilor prin intermediul auditurilor amfori BSCI

Evaluarea furnizorilor conform codului de conduită amfori BSCI

Avantaje competitive oferite de evaluarea furnizorilor conform codului de conduită amfori BSCI.

mai mult
Subiect Supplier evaluation with amfori BSCI Audits

Competitive advantages through a supplier evaluation according to the amfori BSCI Code of Conduct.

Subiect PSCI Audit Program

Supply chain auditing services based on the pharmaceutical industry’s sustainability standards.

Subiect SA8000

Gain a competitive edge through socially responsible leadership.

Subiect Sedex Audit (SMETA)

Document your social and ethical commitments with our Sedex audit in the widely-used SMETA format.

Subiect DETOX for Fashion Supply Chains

We test and train to support fashion industry’s voluntary compliance to the Greenpeace DETOX campaign. and the broader sustainability goals.

Subiect ASI Certification

ASI certification demonstrating the sustainable fabrication of aluminum products.

Subiect Responsible Business Alliance (RBA)

Our RBA audit helps the electronics industry improve social responsibility and safety performance.

Subiect ICS (Initiative for Compliance and Sustainability)

We are ICS accredited, providing professional social auditing services to clients worldwide.

Subiect WRAP Certification

Internationally recognized WRAP certification for export of products to US and other global markets.