Landingpage Elérhető az alábbbi nyelveken:
vagy válassza ki az Ön TÜV Rheinland régiójának/országának honlapját
A hidrogén és annak gyakorlati felhasználása | TÜV Rheinland

A hidrogén és annak felhasználása a gyakorlatban

A hidrogén felhasználása energiahordozóként hosszú távon számos iparágat forradalmasíthat, és a klímasemlegesség irányába „terelheti” azokat. Ehhez azonban hatékony technológiákra van szükség, ami az értéklánc végén a hidrogén felhasználására is vonatkozik.

Függetlenül attól, hogy a hidrogént végül hogyan használják fel energiahordozóként, a szállított hidrogént minden alkalmazás során a célállomáson oxigén hozzáadásával visszaalakítják vízzé, ezáltal villamos energiát és hőt termelve. Ezáltal olyan energia keletkezik, amely felhasználható a jövő mobilitásának alakításánál, magánlakások és kereskedelmi épületek fűtésénél, vagy akár ipari alkalmazásokban.

Hidrogén üzemanyagok, üzemanyagcellák

A hidrogén széles körű használatához biztonságos és hatékony üzemanyagcella-technológiára van szükség, mivel az üzemanyagcellák a hidrogén és az oxigén vízzé alakításakor villamos energiát és hőt termelnek. Ha ez az átalakítás olyan zöld hidrogénnel történik, amely teljes egészében megújuló energiaforrásokból származik, akkor teljesen klímasemleges hidrogénrendszerről beszélünk. A klímasemleges hidrogénre vonatkozó tanúsítvánnyal átlátható módon dokumentálható a hidrogén klímabarát módon történő előállítása és felhasználása.

Az üzemanyagcella-technológia működési elve viszonylag egyszerű. A hidrogén kémiai energiája közvetlenül, köztes lépés nélkül villamos energiává alakul át. Az üzemanyagcella-technológia a lehetséges alkalmazások széles skáláját kínálja – a magánlakások áramellátásától kezdve az intralogisztikában használt klímasemleges járművekig, valamint a jövőben a közúti, vasúti, tengeri vagy akár légi szállításig.

Energiaforrás szállításhoz, logisztikához és még számos más dologhoz

Az üzemanyagcella-technológia előnyei különösen akkor mutatkoznak meg, amikor az akkumulátoros villanymotorral működő járművek nem használhatók hatékony és nyereséges módon. Viszonylag rövid töltési vagy feltöltési idejük és kisebb súlyuk révén az üzemanyagcellák ideális megoldást jelentenek, ha nagyobb távolságokat kell nagyobb gyakorisággal megtenni. Ezért a hidrogén használata különösen előnyös a következők számára:

 • Helyi tömegközlekedés
 • Közúti teherszállítás és ipari teherautók
 • Házon belüli logisztika
 • Vasúti szállítás üzemanyagcellás vonatokkal

Hidrogén villamosenergia- és hőtermeléshez

A hidrogén felhasználása villamos energia és hő előállítására már jól bevált eljárást jelent helyhez kötött alkalmazásoknál, amelyet már több országban is megvalósítottak. Előnye, hogy a meglévő földgáz-infrastruktúra hatékonyan felhasználható.

A meglévő áram- és hőtermelő egységeket azonban át kell alakítani ahhoz, hogy a hidrogénnel kompatibilisek legyenek. Ha már kompatibilisek, akkor hatékonyan termelnek villamos energiát és hőt. Mivel azonban a speciális hidrogénégők fejlesztése és tökéletesítése folyamatosan zajlik, a teljes folyamat egyre hatékonyabbá válik. A számos előny ellenére a helyhez kötött hidrogénberendezéseknél továbbra is a fő kihívást a robbanásvédelmi követelmények biztonsági okokból való teljesítése jelenti.

Hidrogénfelhasználás az iparban

Az ipari ágazat messze a legjelentősebb hidrogénfelhasználó. A hidrogént az acél- és fémfeldolgozó iparban, az elektromos, a vegyiparban és a gyógyszeriparban, valamint az energiatermelésben számos alkalmazásnál használják. Ezért egyértelmű, hogy az iparban rejlik a legnagyobb CO2-megtakarítási potenciál, ha a fosszilis tüzelőanyagokból származó hidrogént zöld hidrogénnel helyettesítjük.

Számos innovatív technológiai fejlesztés még az alkalmazás korai szakaszában jár. Minél inkább szabványosítják és minél nagyobb léptékben alkalmazzák ezeket, annál hatékonyabban lehet felhasználni a hidrogént.

Zöld hidrogén klímasemleges alkalmazásokhoz

Jelenleg továbbra is a vegyipar a legnagyobb hidrogénfogyasztó. A jövő azonban a hidrogén sokkal nagyobb léptékű felhasználásában rejlik – a gyártóiparban megvalósítandó szén-dioxid-megtakarításban, a fenntartható mobilitási és közlekedési koncepciókban, a fenntartható hidrogéngazdaságban, és mint fő cél: a megújuló energiaforrásokra való sikeres átállásban.

Ehhez az átálláshoz mindenekelőtt olyan zöld hidrogénre van szükség, amely megújuló energiaforrásokból származik, és ezért annak előállítása klímasemleges módon történik. A hidrogéntechnológia széles körű, globális szintű megvalósításához és költséghatékony módon történő használatához szükség van egy szilárd és hatékony ellátási infrastruktúra kiépítésére is.

E folyamat során többféle módon támogatjuk Önt, például a Zöld hidrogén tanúsítványunkkal, amely független módon igazolja az Ön számára az Ön hidrogénjének klímasemleges előállítását, elosztását és felhasználását.

Szolgáltatásaink köre a következőket foglalja magában:

Aktívan támogatjuk az energiaszolgáltatókat, a közlekedési vállalatokat, az autó- és haszongépjárműipart, a vegyipart és az acélipart, a gyártó szektort és más vállalatokat a megújuló energiaforrásokra való áttérés és e környezetbarát energiahordozó biztonságos használata terén.

 • Típusvizsgálatok/engedélyek/tanúsítványok a mobilitási ágazatban
 • A közlekedési vállalatok műhelyeinek alkalmassági vizsgálatai és tanúsítása
 • Gázkészülékek helyszíni tesztjei és típusvizsgálatai
 • Az energetikai létesítmények hidrogéntűrésére és a gyárak belső csővezetékeire vonatkozó alkalmassági vizsgálatok
 • Végfelhasználói gázkészülékek használhatósági vizsgálatai és szivárgásvizsgálatai
 • Munkavállalók és karbantartók oktatása
 • Korszerű biztonsági elemzések és robbanásvédelmi dokumentumok kidolgozása
 • Támogatás az üzemeltetők biztonsági koncepcióinak elkészítésénél (kockázati/tűz- és robbanásvédelmi koncepciók)
 • Robbanásvédelmi vizsgálatok és egyéb jogi követelmények alternatív vizsgálati koncepciók kidolgozásával kapcsolatban
 • Klímasemleges és zöld hidrogén tanúsítvány

Vizsgálati portfóliónk az Ön hidrogénalkalmazásai szolgálatában

Átfogó vizsgálati és ellenőrzési szolgáltatásokkal szeretnénk támogatni Önt a hatékony és egyben költséghatékony hidrogéntechnológiák alkalmazásához vezető úton. Ön olyan személyre szabott megoldások előnyeit élvezheti, amelyeket a hidrogéntechnológiák műszaki és biztonsági szempontból fontos követelményeihez igazítottunk.

A témáról kérdezze szakértőinket!

A témáról kérdezze szakértőinket!