Tornar

Dia mundial de l'infant

20.11.19Espanya

10 consells a l'hora de comprar una joguina per als nens

Les joguines són imprescindibles per al desenvolupament d'un menor. Amb motiu del 'Dia Mundial de l'Infant', expliquem quines mesures han de portar a terme els pares i tutors perquè els petits gaudeixin de les seves joguines sense cap risc.

Avui dia 20 de novembre és un dia important per a la població infantil. Se celebra el 'Dia Mundial de l'Infant', una data en la qual es commemoren els aniversaris de l'adopció de la Declaració Universal dels Drets de l'Infant (1959) i de l'aprovació de la Convenció dels Drets de l'Infant (1989).

Dit tractat estableix una sèrie de drets per als més petits, inclosos els relatius a la vida, la salut, l'educació, a la vida familiar, a la protecció enfront de la violència i la discriminació i, per descomptat, el dret a jugar.

I és que jugar exerceix una tasca importantíssima en el creixement com a persona. Qui no recorda les joguines que li van marcar en els primers anys de vida? Quanta gent guarda els regals que més li van agradar perquè l'utilitzin futures generacions? Quants jocs han estat determinants perquè un adult triï una professió?

Els peluixos, pilotes, puzles, jocs de taula ... ajuden a desenvolupar, entre altres, les capacitats físiques, mentals, sensorials, creatives o de sociabilitat. Això és quecom en què coincideixen tots els professionals de l'educació infantil.

No obstant això, cal tenir precaució no només a l'hora d'adquirir joguines sinó fins i tot en el moment recreatiu, i més en aquests temps en què la tecnologia ha desafiat els límits i és més difícil tenir un control de com es desenvolupa. Per això, l'entitat líder en serveis tècnics, de seguretat i certificació a escala mundial, TÜV Rheinland, dóna una sèrie de consells a l'hora de comprar i utilitzar joguines per a nens:

1) Comprovar que en l'embalatge hi ha la 'Marca CE', per la qual el fabricant certifica que l'article compleix les exigències de seguretat de la Unió Europea.

2) Cal assegurar-se que en l'embalatge o en l'etiquetatge figura el nom, la marca del producte i la direcció a Europa del fabricant o importador.

3) Seleccionar sempre les joguines adients a l'edat i habilitats de l'infant, tenint en compte l'edat mínima i màxima recomanada.

4) Llegir sempre amb deteniment les advertències referents als perills inherents a la joguina i els riscos de danys que comportin el seu ús, fent cas de tots els consells que s'indiquen a les instruccions. A més, s'ha de guardar sempre aquest llibre d'instruccions, encara que estigui inclòs en l'embalatge.

5) Muntatge de joguines: s'han de seguir les recomanacions que inclou el manual d'instruccions, evitant que els nens petits estiguin durant el procés si això pot ocasionar algun perjudici per a ells. A més, si es tracta d'un regal, una vegada que s'ha tret l'embolcall, es recomana acumular-lo en una bossa juntament amb l'embalatge que no contingui instruccions per després reciclar-lo.

6) Compte amb les piles! Els més petits desconeixen que són tòxiques i poden voler portar-les a la boca per provar-les. És millor evitar les joguines que contenen piles de botó, però, si no és possible, el millor és assegurar-se que la tapa només la pugui obrir un adult. També cal tenir especial precaució amb les joguines magnètiques, cada vegada més habituals. Els imants són un perill per a la salut infantil i poden provocar lesions greus, per la qual cosa han d'haver passat el control de qualitat.

7) Estar previnguts amb les peces diminutes de les joguines perquè, en el cas dels nens més petits, comporten un risc d'ennuegament. En general es recomana utilitzar totes les mesures de seguretat que incloguin les joguines.

8) Supervisió d'adults: Els més petits mai han d'estar sols, així que s'aconsella acompanyar mentre juguen. És important que els pares i mares s'involucrin en els jocs dels infants, fomentant els jocs en família on s'enforteix el vincle entre pares i mares amb els seus fills, així com descobrir noves habilitats i formes d'aprenentatge.

9) En el cas de les videoconsoles o dispositius tecnològics, dur a terme una sèrie de mesures específiques seguint la recomanació dels experts: controlar que juguen un temps prudencial, comprovar si el joc és educatiu tenint en compte la seva classificació per edat, desactivar el GPS o activar el control parental i les restriccions d'ús que considerin necessàries.

10) Tot consumidor ha de saber que, si la joguina no compleix amb algun dels requisits legals o porta implícits riscos no advertits, pot denunciar-ho en els corresponents organismes de consum de la seva comunitat autònoma.

Segons l'àrea de certificació de productes de TÜV Rheinland, "s'aconsella comprar les joguines infantils en llocs autoritzats, evitant mercats ambulants, venda ambulant ...". Al mateix temps, "cal intentar verificar certificacions addicionals com la de TÜV Rheinland, que ofereix una major garantia de qualitat sobre el producte".

Serveis TÜV Rheinland

Contacte

Per a més informació contacteu-nos