current language
Landingpage Elérhető az alábbbi nyelveken:
vagy válassza ki az Ön TÜV Rheinland régiójának/országának honlapját
Zöld hidrogén tanúsítvány | TÜV Rheinland

Zöld hidrogén tanúsítvány

TÜV Rheinland H2.21 szabvány: Független igazolás a klímasemleges hidrogén dokumentálásához

A zöld hidrogén iránti kereslet az iparban világszerte növekszik. A TÜV Rheinlandnál aktívan támogatjuk a hidrogén, mint a jövő energiahordozója fejlesztését. Jelenleg egy új, gyakorlatorientált vizsgálati előírást kínálunk az ipar, a piaci szereplők és az érdekelt felek számára a zöld hidrogén tanúsítására: a TÜV Rheinland H2.21 Klímasemleges hidrogén szabványt.

Ez lehetővé teszi azt, hogy Ön, mint a klímasemleges hidrogén gyártója, forgalmazója és

felhasználója megfelelően dokumentálja annak környezetbarát előállítását, ezáltal erősítve ügyfeleinek az Ön tevékenységébe vetett bizalmát, és biztosítva előnyét versenytársaival szemben.

A hidrogén klímasemlegességének igazolásához kulcsfontosságú a termék szénlábnyoma (PCF) a hidrogén ellátási láncon belül. TÜV Rheinland H2.21 szabványunkban szakértőink olyan követelményeket határoztak meg, amelyek lehetővé teszik a PCF nullánál kisebb vagy azzal egyenlő értékű tanúsítását. Ezen túlmenően, a „Klímasemleges hidrogén” tanúsítvány alapján, egyéb speciális kritériumok teljesítésével a következő opcionális kiegészítő kritériumok is tanúsíthatók: Zöld hidrogén, kék hidrogén, türkiz hidrogén, „RED II” irányelvnek (A megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló, 2018. december 24-i (EU) 2018/2001 irányelv) megfelelő hidrogén. Ez lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy egyetlen tanúsítással több éghajlatbarát szempontot is igazolni tudjanak.

A TÜV Rheinland H2.21 Klímasemleges hidrogénre vonatkozó szabványát innen töltheti le.

Profitáljon tanúsítványunkból

A hidrogén klímabarát előállításának tanúsításával Ön átláthatóan és független módon dokumentálja, hogy az energiaellátás környezetbarát termékekkel lehetséges. Ezzel egyidejűleg a külvilág felé kommunikálja vállalata fenntarthatósági stratégiáját, ezáltal jelzi környezetbarát működését, és bizonyítja hozzájárulását a fenntartható energiaellátáshoz. Ez nemcsak versenyelőnyhöz juttatja Önt, hanem erősíti ügyfelei és üzleti partnerei bizalmát is.

Átláthatóság megteremtése – a klímasemleges hidrogénre vonatkozó vizsgálati védjegyünk révén

test mark green hydrogen

A sikeres tanúsítást követően átadjuk Önnek személyes tanúsítványunkat és a vizsgálati védjegyünk használatának jogát. A vizsgálati védjegyünkben szereplő „kulcsszavak” dokumentálják a tanúsítvány vizsgálati tartalmát, és mindenki számára átláthatóvá teszik azt . Az ellenőrzés kulcsfontosságú összetevőitől függően odaítélt vizsgálati védjegyünk a következő szövegezést tartalmazza:

Klímasemleges hidrogén és időszakos felügyelet: Sikeres tanúsítás és újratanúsítás esetén a tanúsítványt és a vizsgálati védjegyet „Klímasemleges hidrogén” és „Rendszeres felügyelet” kulcsszavakkal adjuk ki.

Zöld hidrogén: Ha a klímasemleges hidrogént víz elektrolízisével állítják elő, és ha az elektrolízishez használt villamos energia kizárólag megújuló energiaforrásokból származik, akkor a „Zöld hidrogén” kulcsszó is hozzáadásra kerül a védjegyhez.

Kék hidrogén: Ha a hidrogén előállítása során keletkező CO2-t leválasztják és tárolják (szén-dioxid-leválasztás és -tárolás/ CCS), akkor a „Kék hidrogén” kiegészítő megjelölést alkalmazzuk.

Türkiz hidrogén: Ha a hidrogént metán pirolízissel állítják elő, és a keletkező szén tartósan rögzíthető, akkor a „Türkiz hidrogén” megjelölést is alkalmazzuk.

RED II irányelvnek megfelelő hidrogén: Ha a klímasemleges hidrogénre vonatkozó előírásokon túlmenően a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (II. változat) további alkalmazandó kritériumai is teljesülnek, akkor a „RED II irányelvnek megfelelő hidrogén” megjelölést is feltüntetjük.

Mi a különbség a „zöld”, a „kék” és a „türkiz” hidrogén között?

Ipari szinten a hidrogén különböző módszerekkel állítható elő. Az előállítás módjától és a keletkező CO2-kibocsátás kezelésétől is függően a hidrogént különböző színekkel jelöljük. A német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által kidolgozott „Hidrogén színelmélet” különbséget tesz szürke (hagyományos), zöld, kék és türkiz hidrogén között.

A zöld hidrogént víz elektrolízisével állítják elő. Ez a folyamat kizárólag megújuló energiaforrásokból, például szél- és napenergiából származó villamos energiát használ.

Az alkalmazott elektrolízis technológiától függetlenül a zöld hidrogén tiszta előállítása CO2-mentes, mivel a folyamathoz szükséges villamos energia kizárólag megújuló forrásokból származik.

Ez az előállítási módszer tehát klímasemleges.

A szürke hidrogént fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő, például gőzreformálással. Ez a folyamat CO2-t bocsát ki a légkörbe, hozzájárulva az üvegházhatáshoz. Ha azonban a keletkező CO2-t elkülönítik és tartósan tárolják (szén-dioxid-leválasztás és -tárolás/ CCS), akkor ezt kék hidrogénnek nevezik. Az így előállított CO2 tehát nem kerül a légkörbe, és a hidrogén előállítása klímasemlegesnek tekinthető.

A türkiz hidrogén a metán termikus hasításával (metán pirolízis) előállított hidrogén. A folyamat során CO2 helyett szilárd szén keletkezik. Ahhoz, hogy ez a folyamat CO2-semleges legyen, a magas hőmérsékletű reaktor hőellátásának megújuló energiaforrásokból kell származnia, és a keletkező szenet tartósan le kell kötni.

A témáról kérdezze szakértőinket!

A témáról kérdezze szakértőinket!