current language
Hungary Elérhető az alábbbi nyelveken:
vagy válassza ki az Ön TÜV Rheinland régiójának/országának honlapját
Coronavirus

A TÜV Rheinland InterCert Kft. számára a legfontosabb a biztonság, legyen szó az alkalmazottainkról, ügyfeleinkről vagy a többi embertársunkról. Ezekben a nehéz időkben is prioritásként kezeljük az ügyfeleink kéréseit, igényeit és egészségüket.

Továbbra is folytatjuk az auditálási és vizsgálati tevékenységeinket, hogy biztosítani tudjuk az Önök biztonságát. Munkatársainkat elláttuk a szükséges védőfelszerelésekkel, így kockázat nélkül el tudják látni feladataikat. Ezek mellett, figyelembe vesszük a hatóságok által, a Covid-19 miatt bevezetett szabályokat és rendeleteket is.

A veszélyhelyzet állapotának nyilatkozata alapján:

 • Szolgáltatásainkat csak Magyarországon nyújtjuk, elkerülve a magas kockázatú területeket.
 • Nem halasztjuk el azokat az auditokat és ellenőrzéseket, melyek Magyarországon kívüli szakembereket igényelnek, amennyiben a távaudit lehetősége megoldható.
 • Az összes kihelyezett és házon belüli képzéseinket elhalasztjuk.
 • Folyamatosan dolgozunk azon, hogy online képzéseket tudjunk nyújtani ügyfeleink számára.

Ha bármilyen kérése vagy kérdése lenne felénk, az alábbi elérhetőségeken tudja felvenni velünk a kapcsolatot:

Általános kérdések: tuv@hu.tuv.com

Akadémia: akademia@hu.tuv.com

Ipari szolgáltatások üzletág:

Termékek üzletág:

Rendszertanúsítás üzletág: rendszertanusitas@hu.tuv.com

Információ a Business Stream Systems ügyfelei részére

A koronavírus világjárvány hatása az auditokra, a tanúsításra és a felügyeleti intézkedésekre

A jelenlegi helyzetben továbbra is az az elsődleges célunk, hogy megbízható partnerei legyünk a tanúsításban. Jelenleg igyekszünk megakadályozni, hogy a járványhelyzet negatív hatással legyen az Önök tanúsítási státuszára és vállalatára. Ez azt jelenti, hogy alapvetően minden auditot az érvényes akkreditációs határidőn belül, az eredetileg meghatározott tervek szerint elvégzünk, hacsak nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek kivételt jelentenek ezen alapszabály alól.

Szabályok és követelmények az akkreditáló hatóságok, a tanúsítványok kiadásáért felelős szervezetek és társaságok részére

A TÜV Rheinland a jelenlegi lehetőségeknek megfelelően továbbra is együttműködik az ügyfeleivel, egészen addig, amíg a vállalat működése vissza nem térhet a normál kerékvágásba. Tevékenységünk az akkreditáló hatóságok és a tanúsítványok kialakításáért felelős szervezetek speficikációin alapszik, akik már meghatározták a releváns szabályokat és egyéni specifikációkat, amelyeket a TÜV Rheinlandnak mint tanúsító szervezetnek be kell tartania.

A legfontosabb információkat az alábbi áttekintésben találják

Fontos információk az auditokra, illetve elhalasztásukra vonatkozóan

 • Távolról kivitelezhető a legtöbb, általános tanúsítási rendszerre vonatkozó auditálási eljárás, beleértve az ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 és ISO 27001 szabványokat. Ez azt jelenti, hogy nem kell helyszíni auditot elvégezni a cégnél. Auditoraink az audit program bizonyos részeit munkavállalóikkal a Skype vagy Webex felületeken végzik el.
 • Rendszerint az audit program nem kivitelezhető teljes egészében ily módon, de bizonyos részei igen. Az auditálás azon részei, amelyekhez helyszíni látogatásra van szükség, elvégezhetők egy későbbi időpontban.
 • Ez az utazási költségek csökkenését eredményezi, és biztosítja, hogy a tanúsítási folyamat a szabályoknak megfelelően tovább folytatódhasson.
 • Egyes tanúsítási eljárások kapcsán (pl. IATF 16949) az auditok távoli vezérléssel történő elvégzése nem engedélyezett. Azonban lehetőség van az audit esedékességi idejének elhalasztására, a tanúsítványok felfüggesztése nélkül.
 • Az akkreditációs hatóságok és a tanúsítványok kialakításáért felelős szervezetek bizonyos tanúsítási eljárások kapcsán (pl. BRCGS) további speciális szabályokat határoztak meg.

Helyszíni auditokra vonatkozó szabályok

 • Amennyiben a helyszíni auditot nem lehet időben elvégezni, akkor az Önök által benyújtott információk és indokok alapján a TÜV Rheinland dönteni fog arról, hogy szükséges-e és lehetséges-e az audit elhalasztása.
 • Ezzel a felelős akkreditáló hatóságok által meghatározott határidőkre és szabályokra utalunk.
 • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy egy esetleges halasztáshoz feltétlenül szükség van egy Önök által kiállított érvényes igazolásra (ez a tanúsító auditokra és az első felügyeleti auditra is vonatkozik).
 • Továbbá, az audit elhalasztását kizárólag írásban lehet kérvényezni (vagy e-mailben). Kérjük, ezzel kapcsolatban is a TÜV Rheinland kapcsolattartójukat keressék!
 • Ahol és amikor csak lehet, mindenképpen el szeretnénk kerülni az auditok eltörlését.

Távolról kivitelezhető auditok elvégzése

 • Bizonyos akkreditáló hatóságok engedélyezik az ún. távolról kivitelezhető auditokat. Ez kiválóan alkalmas a dokumentum ellenőrzések és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek elvégzéséhez. A jelenlegi helyzet előnye, hogy az auditornak nem kell helyszíni látogatást tennie az audit elvégzéséhez. Erre online kerül sor.
 • Azonban kérjük, vegyék figyelembe, hogy a távolról elvégzett audit nem helyettesíti 100%-ban a rendes auditot. Jelenleg a szervezet típusától függően maximum 30-50%-ban tudja helyettesíteni.
 • Minden távolról végzett auditot helyszíni audittal kell befejezni, amelynek határidejét az akkreditáló hatóságok határozzák meg.
 • Amennyiben a távolról végzett auditok elvégzése során nem megfelelőségek lépnek fel, a következőket kell tenni:
  • Ha a távolról végzett audit során súlyos nem megfelelőségeket azonosítanak, akkor a távolról végzett audit utolsó napjától számított 3 hónapon belül helyesbítő intézkedéseket kell tenni, vagy, ha szükséges, akkor bizonyítani kell a következő helyszíni audit során.
  • Ha a távolról végzett audit során enyhébb nem megfelelőségeket azonosítanak, akkor a távolról végzett audit utolsó napjától számított 3 hónapon belül felül kell vizsgálni és jóvá kell hagyni a helyesbítő intézkedések cselekvési tervét és a helyesbítő intézkedéseket.
 • Az alternatív auditálási eljárások keretében már korábban elvégzett szolgáltatásokért extra díjat számolhatunk fel részleges számla kiállításával, például távoli egységek esetében.

Fontos információ a távolról kivitelezhető auditokról

 • A Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF, International Accreditation Forum) határozza meg az információs és kommunikációs technológiák (ICT, Information and Communication Technology) használatát az auditok/kiértékelések kapcsán, beleértve a meetingeket, a dokumentumok és jelentések felülvizsgálatát, és az információk és bizonyítékok rögzítését.
 • Annak érdekében, hogy gyors és hatékony megoldást találjunk, a TÜV Rheinland a „távolról végzett auditokat” leszűkíti virtuális meetingekre.
 • A virtuális meetingeket a Skype Vállalati verzióján keresztül tartjuk meg.
 • A dokumentumokat valós időben megosztjuk egymással, ami azt jelenti, hogy az audit során minden szükséges dokumentált információt felül lehet vizsgálni.
 • Előzetesen elvégzünk egy tesztet, hogy meggyőződjünk róla, hogy az audit zökkenőmentesen fog haladni
 • Az információk bizalmas kezelésének biztosítása érdekében a TÜV Rheinland a saját részére vonatkozóan kijelöl egy helyszínt a távolról végzett auditokhoz, ahol harmadik felek nem tudnak hozzáférni a felhasznált ügyféladatokhoz.
 • Gyakorlati információk távolról végzett auditokhoz
 • Videó és hangfelvétel készítése nem engedélyezett.
 • Az audit dokumentációról képernyőfotó készítése csak akkor engedélyezett, ha erről előzetesen egyeztettek az ügyféllel.

Fontos megjegyzés!
Nyomatékosan ajánljuk, hogy az auditokat a tervezett menetrend szerint végezzék el, ha szükséges, távoli audit formájában. Az esetleges halasztások folytán számos auditban fenn kellene tartani a tanúsítványt a következő évben.

Elérhetőségek

Kérjük, hogy a további eljárásokkal kapcsolatos bármilyen kérdés esetén elsődlegesen a projektkoordinátorukhoz forduljanak.

Amennyiben általános kérdés merül fel, kérjük, hogy vegye fel a TÜV Rheinland kapcsolattartójával a kapcsolatot telefonon, vagy e-mailben.

Érdeklődés e-mailben: rendszertan-office@hu.tuv.com

Kapcsolat