current language
Belgium beschikbaar in de volgende talen:
...of selecteer uw land

Veiligheid bij spoorwegtoepassingen: Van ontwikkeling tot goedkeuring

Veiligheid voor spoorweg- en transportsystemen | TÜV Rheinland

Zorg met onze ondersteuning voor functionele veiligheid en homologatie van uw spoorwegproducten en mobiliteitstoepassingen

De eisen aan veiligheid en betrouwbaarheid bij nieuwe systemen in elke transportbranche, en spoorwegen in het bijzonder, worden steeds hoger. Deze aandacht voor en continue verbetering van factoren zoals kwaliteit, fouttolerantie en betrouwbaarheid, alsmede gebruiksvriendelijkheid zijn essentieel voor het succes van een product. Bel ons voor uitgebreide ondersteuning uit één hand: Voor functioneel- en softwareveiligheidsbeheer, RAMS-analyse en uitwerking van veiligheidscasussen.

Onze experts helpen u uw processen te optimaliseren en uw systeemveiligheid te verbeteren. Wij bieden ook praktijkondersteuning bij de goedkeuring van ingewikkelde transporttoepassingen, voertuigen, aandrijvingen en regelsystemen alsmede veiligheidsrelevante componenten.

Vertrouw op onze uitgebreide, brancheoverkoepelende ervaring en kennis.

Wilt u meer weten over ons full-service-pakket? Neem contact met ons op.

Uw weg naar meer veiligheid, kwaliteit en beschikbaarheid

Met onze diensten voor veiligheidswaarborging in de spoorwegbranche kunt u de betrouwbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid van uw producten, diensten en het gehele systeem verhogen.

Onze experts bieden ondersteuning tijdens alle ontwikkelings- en optimalisatieprocessen, waardoor u potentiële goedkeuringsrisico's, incidenten en terugroepacties kunt verlagen.

Onze ondersteuning als onafhankelijke, derde partij in het goedkeuringsproces, verlaagt uw werkdruk en vereenvoudigt de samenwerking met testinstituten, beoordelings- of certificeringsinstanties en autoriteiten.

Onze uitgebreide veiligheidswaarborging voor ontwikkeling, homologatie en exploitatie van uw spoorweg- en transporttechnologie

Veiligheidswaarborgingsdiensten voor spoorwegen | TÜV Rheinland
Onze diensten voor veiligheid & beveiliging tijdens de ontwikkeling en toepassing

Veiligheidsmanagement:

Zorg ervoor dat uw veiligheidsprocessen voldoen aan de nieuwste normen en markteisen. Verlaag goedkeuringsrisico's, ongelukken en terugroepacties door uitgebreide en onafhankelijke veiligheidsrichtlijnen en verbeter uw efficiëntie m.b.t. veiligheidsdocumentatie.

Wij bieden actieve ondersteuning bij het controleren en verbeteren van de functionele veiligheid van uw systemen en spoorwegtoepassingen of -producten.

Als uw veiligheids- of RAMS-manager voeren wij namens u de procesplanning en -bewaking uit, zowel binnen uw organisatie als bij het contact met uw klanten of betreffende autoriteiten.

Daarbij streven wij naar een proactieve benadering: Het op één lijn brengen van uw veiligheidsmanagement met internationale en nationale normen en beste praktijken, of blijvende verantwoordelijkheid voor de conformiteitsdocumentatie zelf, of beide.

Veiligheidstechniek:

Neem de werkdruk weg bij uw ontwikkelingsafdeling, bespaar tijd en kosten en verbeter de kwaliteit, betrouwbaarheid, beschikbaarheid en functionele veiligheid van uw producten met onze veiligheidsexpertise en bijbehorende technische ondersteuning.

Wij bieden verschillende diensten aan om u te ondersteunen bij het voldoen aan veiligheidsnormen en systeemvereisten. Onze ervaren experts controleren uw concepten, architecturen en technologieën en ondersteunen u bij het tot stand brengen of verder verhogen van uw prestaties en veiligheidsniveaus. Wij voeren RAMS-analyses uit en kunnen ook het noodzakelijke bewijs van conformiteitsdocumenten voor u opstellen.

Tot ons dienstenportfolio behoren verschillende soorten analyses, waaronder:

 • Consequence Tree Analysis (CTA)
 • Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) / Failure Modes, Effects and Criticality Analysis (FMECA)
 • Foutenboom Analyse (Fault Tree Analysis; FTA)
 • Preliminary Hazard Analysis (PHA)
 • System / Sub-System Hazard Analysis (SHA/SSHA)
 • Gevarenlogboek
 • Hazard Operability (HAZOP)-onderzoek
 • Interface Hazard Analysis (IHA) / zone-analyse
 • Onderhoudbaarheidsanalyse

Softwareveiligheid & -beveiliging:

Onze experts bieden ook uitgebreide ondersteuning bij de ontwikkeling van veiligheidsrelevante software voor toepassingen in transport of voor mobiliteit in het algemeen en bieden onder andere de volgende diensten aan:

 • Consultancy bij softwareontwikkelingsprocessen, hulpmiddelen en standaardisering
 • Training cybersecurity
 • Analyse of afleiding van veiligheidsvereisten
 • Audits en toetsing, zowel van organisatie als architecturen / code
 • Beoordeling vooraf van veiligheidsdossiers of documentair bewijs van normconformiteit

Wij baseren deze werkzaamheden op normen zoals: IEC 61508, EN 5012x, EN 50657, ECSS-Q-80B, DO-178B en ook vereiste regionale of plaatselijke marktnormen en branchespecifieke regelgeving waar nodig.

Goedkeuringsmanagement:

Profiteer van onze uitgebreide ervaring in goedkeuringsmanagement, onze internationale positie en goede reputatie bij autoriteiten en openbare instanties en verkrijg daarmee eenvoudige, uitgebreide en tijdige goedkeuring. Wij ondersteunen en begeleiden u overal ter wereld bij de homologatie van spoorwegvoertuigen en infrastructuuronderdelen of ondersteunen u, indien noodzakelijk, bij het verkrijgen van goedkeuring van wijzigingen en modernisering. Ook kunnen wij u helpen bij het verkrijgen van veiligheidscertificaten als voorwaarde voor spoorwegexploitatie of bij de voorbereiding op certificering en erkenning als dienstverlener, laboratorium of expert voor spoor- en openbaar vervoer.

We volgen hierbij een gestructureerde benadering:

 1. Bepaling van de precieze basis voor goedkeuring en coördinatie met de betreffende autoriteiten of accreditatie-instanties.
 2. Vastleggen en structureren van de afzonderlijke, precieze vereisten.
 3. Voorlopige beoordeling of evaluatie op basis van het betreffende goedkeuringskader (stap 1 resultaten) en afleiding van aanbevelingen of revisiebehoeften waar noodzakelijk.
 4. Assistentie tijdens de goedkeuringsprocedure, bijvoorbeeld bij het toezicht houden op de belangen van de verschillende stakeholders of ondersteuning bij het oplossen van ingewikkelde, technische vragen.
 5. Ondersteuning van de samenstelling van de noodzakelijke documentatie voor goedkeuring.

Veiligheidsondersteuning door experts in de spoorwegbranche

Wij zijn de juiste partner voor u als het gaat om veiligheidswaarborging binnen veiligheidsrelevante ontwikkelingsprojecten, of als u op zoek bent naar een duurzame optimalisatie van uw spoorweg- of transporttoepassingen. Onze experts gaan proactief op zoek naar oplossingen en bieden optimale veiligheidsondersteuning bij de integratie van nieuwe systemen, zelfs als relevante normen nog niet bestaan en nog gedefinieerd moeten worden. Tijdens de exploitatie ondersteunen wij bij het identificeren van potentiële verbeteringen en controleren regelmatig of veiligheidsmanagement en -processen nog steeds geldig en efficiënt zijn.

En we kijken verder dan de spoorwegbranche om te profiteren van beste praktijken en innovatie in andere branches en transportsectoren, zoals lucht- en ruimtevaart of auto-industrie met hybride en elektrische voertuigen, waterstof en inductie aangedreven systemen en infrastructuur alsmede automatisering en digitalisering.

Kom meer te weten over onze veiligheidswaarborgingsdiensten voor spoorweg- en transportsystemen. Onze experts helpen u graag.

Downloads

pdf Brochure consultancy 1 MB Download
pdf Flyer – IT-beveiliging voor spoorwegsystemen 178 KB Download

Dit is wellicht ook interessant voor u

Beoordeling spoorwegverkeer

Beoordelingen spoorwegverkeer – TÜV Rheinland

Expertise, conformiteitsbeoordelingen en goedkeuringen.

meer

Spoor Systeem- en veiligheidstraining

Seminars over spoorwegsystemen - TÜV Rheinland

Seminars en cursussen over de spoorsector en spoorwegsystemen

meer

Spoorwegcertificering

Certificering voor spoorwegvervoer – TÜV Rheinland

Certificering voor processen en managementsystemen.

meer

Contact

Neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

Laatst bezochte servicepagina's